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Part 1

Signs and Billboards

§19-101. “Sign” Defined.
The word “sign,” as used in this Part, shall mean and include any structure, board,

banner or article (any part of which is located out of doors), including all frames, braces
and supports thereof, used or intended to be used for the carrying or display of any
announcement, advertisement or notice. The word “sign,” as used in this Part, shall not
include any of the following:

A. Any address marker sign not over 1 square foot in area attached directly
to the wall of a building occupied by the person to whom such nameplate or
professional sign is applicable. [Ord. 978]

B. Any official sign erected under the provisions of the Vehicle Code, Title 75,
Pa.C.S.A., or any ordinance adopted thereunder.

C. Any street name sign or directional sign erected by or under direction of
the authorities of the Borough.

D. Any danger sign.
E. Any legal notice.
F. Any “no trespassing” sign.
G. Any sign that is embedded or set into a building or which is so constructed

as to become a part of such building, provided that such sign bears only such
information as the following: the name of the owner of the building, the date of
erection of the building and the nature of the business conducted therein.

H. Any tablet constructed entirely of stone, metal or other incombustible
material that is built into or firmly attached to the wall of a building, provided that
such tablet contains only such information as is mentioned in paragraph .K, or
reading matter commemorating a person or an event.

(Ord. 615, 6/20/1962, §1; as amended by Ord. 978, 5/31/2011)

§19-102. Definitions and Interpretation.
1. In this Part, the following words shall have the meanings hereby respectively

ascribed thereto, except in those instances where the context clearly indicates a
different meaning:

Ground sign–any sign erected upon a support sunk into the ground and not
attached to any building.

Person–any natural person, partnership, association, firm or corporation.
Projecting sign–any sign, other than a wall sign or a roof sign, that shall be

attached to any building.
Roof sign–any sign erected upon the roof of any building or other structure.
Wall sign–a flat sign, of solid-face construction, not over two inches in

thickness, which is placed against a building or other structure and fastened
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directly thereto. [Ord. 978]
2. In this Part, the singular shall include the plural and the masculine shall

include the feminine and the neuter.
(Ord. 615, 6/20/1962, §2; as amended by Ord. 978, 5/31/2011)

§19-103. Regulations Applicable to All Signs.
The following regulations shall apply to all signs located and maintained in the

Borough:
A. No sign shall be erected or located so as to prevent free ingress to or egress

from any window, door or fire escape of or upon any building, nor shall any sign be
attached to any fire escape.

B. Every electrical device and all electric wiring installed for any purpose
upon any sign or placed within such sign or constructed on the outside of such sign
shall conform to the requirements of the Uniform Construction Code. [Ord. 978]

C. No sign shall be so erected or located that, by reason of its location, shape
or color, or the color, shape or location of the lights used in conjunction therewith,
such sign might interfere with traffic or be confused with or obstruct the view or
effectiveness of any official traffic sign, traffic signal or traffic marking.

D. No sign or any post, support or brace therefor shall be constructed, erected
or located upon any sidewalk, street or Borough property.

E. Illuminating arrangement for every sign shall be such that the light is
concentrated upon such sign that no glare shall be such that the light is concen-
trated upon such sign and that no glare shall be cast upon the street, the sidewalk
or adjoining property.

F. No sign shall be a flashing sign.
(Ord. 615, 6/20/1962, §3; as amended by Ord. 978, 5/31/2011)

§19-104. Permit Required; Application; Fee.
No sign shall hereafter be erected, altered, located, relocated or enlarged in the

Borough until the person proposing to erect, alter, locate, relocate or enlarge such sign
shall have obtained a permit therefor from the Code Enforcement. Such permit shall
be issued only when such person shall have complied with all the preliminary
requirements of this Part and when the Code Enforcement Officer shall have satisfied
himself that such sign will, in every respect, comply with all of the applicable provisions
of this Part, such provisions being designed for the safety of the inhabitants of the
Borough and the persons using the Borough thoroughfares. Any person who shall desire
any such permit shall file an application therefor in the office of the Code Enforcement
Officer. Such application shall contain all information necessary to obtain a correct
understanding of the characteristics and specifications, and of the compliance of such
sign with the provisions of this Part. If required by the Code Enforcement Officer, such
application shall be accompanied by plans and specifications for the sign. Such
application shall be accompanied by a fee, in an amount as established from time to
time by resolution of Borough Council, which shall be for the use of the Borough and is
hereby imposed to cover or partially cover the cost of investigation and inspection of the
work of construction of such sign.
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(Ord. 615, 6/20/1962, §4; as amended by Ord. 846, 9/18/1991, §19-104; and by Ord. 978,
5/31/2011)

§19-105. Continued Maintenance of Existing Signs.
Every sign erected in the Borough, prior to the enactment of this Part, may

continue to be maintained in spite of lack of conformity with all of the provisions of this
Part, until such sign is altered, replaced or relocated, at which time such sign shall be
brought into conformity with the provisions of this Part. Provided, nothing herein shall
apply to any sign projecting over a sidewalk, which shall be brought into conformity
with §19-112.B and .C of this Part upon notice from the Code Enforcement Officer to do
so. Provided further, all such signs heretofore erected shall be maintained in safe and
secure condition.
(Ord. 615, 6/20/1962, §6; as amended by Ord. 978, 5/31/2011)

§19-106. Maintenance of Newly Erected, Altered, Located, Relocated or
Enlarged Signs.

Every sign hereafter erected, altered, located, relocated or enlarged at any place
within the Borough shall constantly be maintained in strict accordance with all the
applicable provisions of this Part.
(Ord. 615, 6/20/1962, §7)

§19-107. Inspection of Signs; Removal or Alteration of Unlawful or Unsafe
Signs.

The Borough Council may cause any or all signs in the Borough to be inspected in
order to determine whether such signs are being maintained in safe and secure
condition and in conformity with the provisions of this Part. In case any sign is found
not to conform to the applicable requirements or not to be maintained in safe and secure
condition, the Council shall notify the owner of the property upon which such sign is
located either to remove such sign or to make such alterations as necessary, within 15
days of such notice. If such sign shall not be removed or altered within such time limit
the Borough may cause the removal of such sign, or of any unsafe or nonconforming
portion thereof, if, in the opinion of the Code Enforcement Officer, the removal of such
portion would be sufficient to eliminate all source of danger to the public, and the
Borough may collect the cost of such removal, together with a penalty of 10 percent
from the owner of such property, in the manner provided by law.
(Ord. 615, 6/20/1962, §8; as amended by Ord. 978, 5/31/2011)

§19-108. New Roof Signs Unlawful.
It shall be unlawful for any person hereafter to erect or locate any roof sign at any

place within the Borough.
(Ord. 615, 6/20/1962, §10)

§19-109. Regulations Applicable to Wall Signs.
Every wall sign hereafter constructed, altered, located, relocated or enlarged within

the Borough shall conform to all of the following requirements:
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A. No sign shall be erected upon any wall of any building so as to project
above the roof cornice or above the roof level where there is no cornice or parapet
wall.

B. No wall sign or any part thereof shall project more than 1 foot beyond the
building.

C. If any wall sign is illuminated by a reflector, such reflector shall be at least
10 feet above the surface of the sidewalk, and shall be equipped with a wire mesh,
or similar, guard. In no case may any reflector or any of its supports extend more
than 2 feet from the building. [Ord. 978]

(Ord. 615, 6/20/1962, §11; as amended by Ord. 978, 5/31/2011)

§19-110. Regulations Applicable to Projecting Signs.
Every projecting sign hereafter constructed, altered, located, relocated or enlarged

within the Borough shall conform to all of the following requirements:
A. No projecting sign shall be a swinging sign.
B. No projecting sign shall project more than 5 feet beyond the building line

in the direction of the street, nor shall any portion of any projecting sign be closer
than 2 feet from the face of the street curb or curb line.

C. No portion of any projecting sign shall be less than 10 feet above the
surface of the sidewalk above which such sign projects.

D. No projecting sign shall have a greater area on the side than 15 square
feet.

E. No projecting sign shall have a vertical dimension greater than 10 feet, or
a horizontal dimension greater than 5 feet.

F. On no property in the Borough shall there be more than one projecting sign
for any one business or profession located therein, or more than one such sign for
each 20 feet of frontage, whichever is the greater number.

 (Ord. 615, 6/20/1962, §12)

§19-111. Penalties.
Any person, firm or corporation who shall violate any provision of this Part, upon

conviction thereof, shall be sentenced to a fine of not less than $100 nor more than
$1,000 plus costs and, in default of payment of said fine and costs, to a term of
imprisonment not to exceed 30 days. Each day that a violation of this Part continues
or each Section of this Part which shall be found to have been violated shall constitute
a separate offense.
(Ord. 615, 6/20/1962, §13; as amended by Ord. 846, 9/18/1991, §19-113; and by Ord. 978,
5/31/2011)
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